Varför pessoabett..

Vaknade imorse och hade fått en kommentar som faktiskt gjorde mig ganska irriterad. "Varför pessoabett om jag får fråga?.. " som om det skulle vara något dåligt. Är så otroligt trött på vissa människors sätt att ifrågasätta andras hästhållning. Om vi nu valt sätta på pessoa har det antagligen en tanke bakom det. Vissa hästägare väljer stutsa runt barbacka, i grimma och grimskaft på sina hästar, jag tycker inte det är optimal hästhållning, men inte så att jag ifrågasätter det.  
 
Så svar på frågan då; varför satt vi in ett pessoabett under ETT ridpass på våran ponny?
Vi har alltid ridit Candy på 3delat bett, varjerat mellan olika 3delade och det är något hon trivs med. Som omväxling vid uteritt använder vi ibland hackamore för att hon inte alltid ska behöva ha bett. 
Senaste hoppträningen kunde man tro vi blöt Candys betfor i Redbull, hon tyckte det var lite för kul om man säger så. Blev då rekomenderade testa rida henne på ett skarpare bett, för SÄKERHETENS skull. För vad är egentligen bäst en häst som drar iväg okotrollerat. Eller en häst man utan ansträning, snyggt och enkelt kan bromsa? Vanligtvis räcker ett 3delat vanligt bett på Candy, men senaste tiden har hon vart extremt pigg och vi tyckte det var värt testa rida henne på ett lite skarpare bett. Så som svar på din fråga så var det endast under ett ridpass för att testa.
 
 

Kommentarer
Postat av: Erika

Folk gillar att ifrågasätta/trycka ner andra har själv prövat pessoa på min och hon gick helt ärligt helt underbart på de. Hon går inte ens så bra på pelhambettet men vad jag lärt mig är ju pessoa inte bra o där av vet jag inte om jag vill rida på de.
Många har ju starka åsikter om just pessoa

2015-03-11 @ 15:58:46
URL: http://erikapettersson.webblogg.se
Postat av: Michelle Petersson

Bara hästen och ryttaren trivs så är det la skitsamma vilket bett man har. Tycker många ifrågasätter sådant alldeles för mycket och självklart är det bra att testa lite nytt ibland :D
Kram!

2015-03-11 @ 20:07:49
URL: http://michellepetersson.horseworld.se/
Postat av: Neapocalypse och tinkerhästen Clooney ・゚♥

Förstår hur du menar men jag hade valt något annat. Bara ett oledat pelham är bättre! Varför pessoabett har så mycket hatare är för att 1) det är ett delat hävstångsbett vilket gör att delningen skjuter upp i gommen vid tygeltag. 2) det är ett hävstångsbett utan kindkedja vilket gör att det inte finns en gräns för hur långt man kan dra tygeln innan det tar emot, vilket det finns på ALLA andra hävstångsbett t.ex kandar, kimblewick, hackamore, westernbett, osvosv. Varför inte pessoa har det vette gudarna. har hört att de hade det på pessoa förut men att någon tog bort det och sen har det fortsatt så.
Förstår verkligen hur du tänker men ber dig tänka om valet på just pessoa! Jaktkandar/kimblewick kanske funkar? Eftersom att det är oledat finns det ingen risk för gomskador med det, trots att det är skarpt! :)

Svar: Hon har sitt vanliga 3 delade igen :) tyckte bara de var onödigt reagera på en bild ja la upp med ett pessoa, som vi dels hade deltor på för de inte ska bli samma hävstångseffekt.
Vart mest chockad att man fick sån reaktion över en bild med ett bett :P för den dagen vi hade det på henne behövde man knappt ta i henne så har inte gått någon skada på henne.
amanda moberg

2015-03-11 @ 20:55:48
URL: http://neapocalypse.se
Postat av: Jenny

Varför kan folk inte bara låt dig använda det du vill egentligen? Måste tära mycket på en att sitta och inspektera och lägga sig i hela tiden haha.

2015-03-12 @ 15:29:55
Postat av: Emma

Menade inget illa, men faktum är att pessoa faktiskt är ett dåligt bett ifall om man är mjuk i handen eller ej...Finns massa artiklar etc på google bara man söker på pessoabett. Sen vill jag påpeka Neapocalypse att pessoa är inte ett hävstångsbett utan ett hissbett, så som gagbett också är.

Tycker det är bra att du böt tillbaka till ditt 3-delade och att hon rids på hackamore ibland :)

2015-03-12 @ 20:18:26
Postat av: Emm

trots om man är mjuk i handen eller ej*, skulle det stå.

2015-03-12 @ 20:20:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0